Tips | Bildlänkar

Du som är inloggad i Mina samlingar kan själv lägga in länkar till bilder som visar eller är relevanta för aktuellt objekt. Bilderna visas i låg upplösning anslutning till objektet. Klickar du på bilden kommer du till bildens källsida där du kan se den i högre upplösning och få mer information om bilden.

Bilder kan just nu hämtas från flera källor:

1. Kulturmiljöbild som är Riksantikvarieämbetets bilddatabas med mer än 77 000 digitaliserade bilder.

2. Kringla som är Riksantikvarieämbetets sökportal mot kulturarvet som det finns indexerat i K-samsök/SOCH. Där finns en himla massa bilder (just nu mer en 500 000 bilder) att länka till från Mina samlingar.

3. K-samsök - det stora kulturavsdataindexet. Bildlänkar kan skapas mot en generell URI i K-samsök/SOCH (http://kulturarvsdata.se/...)

4. Flickr.com som är en stor bildtjänst med miljontals bilder som användare har laddat upp. Du kan själv skapa ett konto (gratis) och ladda upp dina bilder och länka dem till objekt i Sök i samlingarna.

Vad kan du använda bildlänkar till?

Vad kan andra användare göra med bildlänkarna?

Gör så här för att skapa en bildlänk från Kulturmiljöbild:

Tryck på knappen Lägg till... Ett formulär öppnas där du kan skapa tips av olika sorter till aktuellt objekt:

1. Välj Kulturmiljöbild som bildkälla.

1. Hitta bilden i Kulturmiljöbild och kopiera bildsidans URL. Bildens url hittar du genom att välja Direktlänk till denna bild Exempel: http://www.kms.raa.se/cocoon/bild/show-image.html?id=16001000086684.
    Om du hittar en bild i Kringla kan du bara kopiera sidans URL. Klistra sedan in URL:en i fältet Länk till bildsida.

2. Klicka på knappen Granska. Bilden hämtas (via K-samsök/SOCH) och visas. Bildtexter och länkar skapas automatiskt från den information som kan hämtas.

3. Om allt ser ut som den ska: Klicka på knappen Spara. Bildlänken sparas då i databasen.

4. Klicka sedan på knappen Stäng för att stänga formuläret.

Läs mer här.

Gör så här för att skapa en bildlänk från Flickr:

Tryck på knappen Lägg till... Ett formulär öppnas där du kan skapa tips av olika sorter till aktuellt objekt:

1. Välj Flickr som bildkälla.

2. Hitta bilden i Flickr och kopiera bildsidans URL. Exempel: http://www.flickr.com/photos/arkland_swe/3166707238/. Klistra sedan in den i fältet Länk till bildsida.

3. Klicka på knappen Granska. Bilden hämtas från Flickr och visas. Bildtexter och länkar skapas automatiskt från den information som kan hämtas.

4. Om allt ser ut som den ska: Klicka på knappen Spara. Bildlänken sparas då i databasen.

5. Klicka sedan på knappen Stäng för att stänga formuläret.